מונחי דפוס

בדף זה ריכזנו מונחים רבים שיוכלו לעזור להבין ולתכנן את הפקת הדפוס שלכם, לנסח את הבקשות שלכם ולהבין טוב יותר את הצעת המחיר או את ההסברים של צוות בית הדפוס.

אייריס – הדפסת ניסיון שנועדה לצורך ביצוע הגהות צבע לאלמנט המיועד לדפוס.

אינסרט – עלון פרסומי (פלייר) אשר מופץ באמצעות העיתונות או בצמוד לחומר פרסומי אחר.

אלף ראשון/אלף רץ – הסיבה לכך שלרוב עבודות דפוס קטנות עולות יותר (פר יחידה) מעבודות גדולות היא לא בשל הנחת כמות שמקבלים הלקוחות הגדולים. הסיבה לכך היא שלאלף העותקים הראשונים יש להוסיף עלויות של רחיצת המכונה, זמנם של מפיקי הדפוס, כיוונים, דוגמאות וכו` לאחר מכן, לרוב, המחיר לכל “אלף רץ” הוא נמוך יותר וזאת מכיוון שכל העלויות מגולמות ב”אלף הראשון”

אנילוקס – גלילי האנילוקס מצופים קרמיקה (בעבר היה נהוג לצפות במתכת, לרוב כרום) ומשמשים כגליל העברת הצבע לגלופה המדפיסה, בדפוס הפלקסוגרפיה.יחודו של גליל האנילוקס הוא יכולתו להעביר כמות מדויקת של צבע לגלופה. בגליל האנילוקס יש שקעים הגליל טובל בחלקו התחתון באמבט הצבע. השקעים מתמלאים בצבע בהתאמה לגודלם ועומקם המשתנים.

בלנקט – גליל ריק בדפוס האופסט, עליו מונחת שמיכת גומי, ומשמש להעברת הגרפיקה, מהלוח למצע ההדפסה, (מכאן המשמעות של הדפסה לא ישירה באופסט, אין מגע ישיר בין הלוח לנייר המודפס).

ביג – מעיין סכין לא כהה המסמלת את אזורי הקיפול במוצר הדפוס (אמצע הפולדר, לדוגמא..) מאפשרת ליצור קיפולים מדוייקים.

בליד – אזור מוגדר משולי הדף שנחתך לאחר ההדפסה, לכן, רצוי מאוד לא למקם גרפיקה באזור הסמוך לשוליים. ההפך מבליד הוא “אזור בטוח להדפסה”.

גליל (דפוס) – צורתו גלילית ולרוב עשוי מתכת או גומי בהתאם לתפקידו במכונת ההדפסה. המונח גליל מתייחס בהתאם להקשרו בשיטת ההדפסה המדוברת, אך בבסיס ישנם סוגים שונים של גלילים במכונות ההדפסה, חלקם גלילי לחץ חלקם גלילי העברה שמעבירים צבע או מים.

גליוטינה – במקרה זה, הגליטינה אינה משמשת לעריפת ראשים אלא לחיתוך מדוייק של מוצרי הדפוס לאחר הדפסתם.

גליון – גליונות הנייר מגיעים (לרוב) לבית הדפוס בגודל קבוע של 70X100 מגודלו של הגליון, נגזרים גם המונחים חצי גליון (70X50), רבע רבע (35X50) ושמינית (35X25).

גלופה – המושג גלופה נגזר מהמונח גילוף. למעשה בגלופה יש תבליט או תבנית, בניגוד ללוח הדפוס, נוצרת הגלופה באמצעים מכניים, כגון: סכינים, כלי גילוף וכדומה

גרייפר – שולי הגליון, אזור ברוחב של כסנטימטר שמשמש למשיכת הנייר ואחיזתו, הן ע”י מכונות הדפוס והן על ידי עובדי הדפוס.

גרמז` – יחידת מדידה לעובי הנייר, היחידה נקבעת ע”פ משקל מטר מרובע של נייר.

דמות (דפוס) – המונח דמות נגזר מהמושג הדמיה, כלומר: הדמיה של המקור, כמו בכתב ראי.

די.פי.אי – מאנגלית, dot per inch מספר הפיקסלים בכל אינץ. המונח מגדיר את הרזולוציה של התמונה. לעיתים, תמונות שנראות טוב למדיי על מסך המחשב לא יראו ברורות מספיק בהדפסה ולכן חשוב להקפיד על DPI שאינו נופל מ72.

ד”ר בלייד – פס מתכת שתפקידו להוריד שיירי צבע מגליל האנילוקס מעין מגב שמוריד צבע מיותר שלא נכנס לשקעים בגליל האנילוקס. לרוב “ד”ר בלייד” עשוי ממתכת הרכה יותר מגליל האנילוקס כדי למנוע שחיקה של האנילוקס.

דפוס – ישנן מספר שיטות להדפסה, כאשר לכל שיטה יש יתרונות ויחודיות משלה. מכיוון שמדובר בנושא רחב במיוחד, הכנו עבורכם את המדריך השלם לסוגי הדפוס הקיימים. למעבר, לחצו על הקישור.

הבלטה – הבלטת אובייקט באמצעות לחיצה שמעניקה לנייר טקסטורה בולטת אך ורק במקום שבו נמצא האובייקט.

הטבעת פוייל – הטבעת חום באמצעות סליל רותח ע”ג הנייר המעניקה לו גוון מתכתי של זהב, כסף או ברונזה

הדפסה ישירה – המונח הדפסה ישירה מתאר למעשה את הקשר הישיר בין הלוח המדפיס לדף המודפס. כלומר בהדפסה ישירה ישנו מגע ישיר בין המשטח המדפיס למשטח המודפס. (לדוגמה:חותמת גומי, דפוס בלט, פלקסו)

הדפסה עקיפה – המונח הדפסה עקיפה מתאר למעשה את הקשר העקיף בין הלוח המדפיס לדף המודפס. כלומר בהדפסה עקיפה אין מגע ישיר בין המשטח המדפיס למשטח המודפס, אלא קיים משטח נוסף שמקשר בין המשטח המדפיס למשטח המודפס. משטח מקשר זה נקרא בלנקט.

חרט – כלי הדומה בצורתו החיצונית לעט כתיבה, מעין כפיס עץ שבקצהו חוד מתכת, שעשוי לרוב מפלדה, ובעזרתו חורטים על לוח דפוס המיועד לכך (לדוגמה: סטנסיל).

לקה – הלקה משמשת לעבודות דפוס רבות ומעניקה לנייר גימור יוקרתי ומהודר. ניתן להשתמש בלכה במספר דרכים: לקה סלקטיבית – לכה אשר מצפה באופן מדוייק את האובייקט המודפס וגורמת לו להראות זוהר ומבריק לעומת שאר הנייר. מתאים במיוחד לעיטור לוגו החברה. לקה UV – לכה המצפה את מוצר הדפוס כולו וגורמת לו להראות מבריק ויוקרתי יותר. לקה מים – לכה לשמירה על מוצר הדפוס לאורך זמן (בדומה ללמינציה).

לימנציה – ציפי הנייר בשכבת נילון דקה אשר מעניקה לו גימור יוקרתי ושומרת עליו לאורך זמן.

לוח הדפסה – המושג לוח בעולם הדפוס מתייחס במקור ללוח האלומיניום הדק מצופה האמולסיה בדפוס האופסט. מושג זה השתרש ולעיתים מתייחס למשטח עליו מוקרן\נצרב המקור.

מקור (דפוס) – המושג מקור מתייחס למקור הדפסה. כלומר, מקור הוא העיצוב הנבחר בצורתו המקורית כקובץ מחשב, משטח האבן המצויר\כתוב(ליתוגרפיה).

מספור (נומרציה) – הדפסת ספרור רץ ע”ג מסמכים עסקים על מנת לענות על דרישות החוק.

עימוד – ארגון הטקסט על גבי הנייר כך שיכנס באופן מיטבי לעמוד ויהיה קריא ונעים לעין.

פרוצס – מושג זה נגזר מהמילה האנגלית process, כלומר תהליך. בדפוס משתמשים בשתי שיטות עיקריות: פנטון ופרוצס הידוע גם בכינוי (CMYK) המורכבת למעשה מארבעה צבעים: c-ציאן, m-מג`נטה, y-צהוב, k-שחור. למעשה הדף המודפס מקבל את ארבעת הצבעים אשר יוצרים קשת גוונים המאפשרת הדמיה של תמונת מציאות אשר מניחה את הדעת.

פויול – רדיד מתכת המשמש להטבעות חום על גבי הנייר.

פרפורציה – יצירת קו מחורר ועדין על גבי הנייר על מנת לאפשר תלישה נוחה ומדוייקת. שיטה זו מקובל בעיקר לצורך הכנת מסמכים עסקיים כמו פנקסי צ`קים, חשבוניות וכו`.

פנטון – מניפת צבעים הכוללת נוסחא ליצירת מרבית הגוונים המקובלים ע”י ערבוב (באחוזים) בין ארבעת צבעי היסוד.

קפסוליזציה – בדומה ללימינציה, שיטת גימור והשבחה אשר מסייעת לשמור על המוצר ומעניקה לו מראה יוקרתי.

רזולוציה – מידת הרזולוציה של תמונה מצביעה על איכותה. לעיתים, תמונות שנראות טוב על מסך המחשב אינן מתאימות להדפסה. הרזולוציה נמדדת בנקודות לאינץ (DPI), לרוב 72 DPI זוהי הרזולוציה המינימאלית לפרינט.

שטנץ – חיתוך צורני של הנייר. אפקט יפה שמאפשר ליצר ניירות חתוכים ע”פ כל מידה ו/או ע”פ עיצוב יחודי.

מקור: וויקיפדיה , ארמון רמה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן